HUR VÄLJER MAN RÄTT TYP AV LÄGDSKIDSSPJÄXOR OCH RÄTT STORLEK?

 

ENLIGT BINDNINGARNAS MODELL:

Längdskidsbindningar NNN
Bindningar från Rottefella är försedda med en tvärstång och två längsgående styrspår. Bindningen är lämplig för pjäxor från Fischer, Alpina, Madshus och Rossignol.

Längdskidsbindningar SNS
Bindningar från Salomon med fäste på en tvärstång (SNS-Profil) och med hjälp av två stänger (SNS-Pilot) och ett längsgående spår. Bindningarna är lämpliga för pjäxor från Salomon, Atomic och Botas.

 

INDELNING AV PJÄXOR ENLIGT TEKNIK:

Klassiska längdskidspjäxor
pjäxor för den klassiska längdskidstekniken är låga utan en förstärkt fotled. Tack vare detta möjliggör de fotens rörelse i dess maximala räckvidd och därmed också en optimal dynamik. Vid tån tenderar den klassiska pjäxan att vara mjukare. Detta säkerställer en optimal kraftöverföring från foten till skidan.

Skate-pjäxor för längdskidskor
pjäxor för längdskidor är å andra sidan högre, ofta med ett förstärkt skelett och led i fotledsområdet. Detta förhindrar att foten svänger i en annan riktning än framåt och möjliggör en säkrare studs.

Kombipjäxor för längdskidåkning
för de flesta vinterälskare räcker det med en typ av pjäxa som är kombinerad för båda åkstilarna. Sulan på en sådan pjäxa är medelhård, snittet är högre än på en klassisk pjäxa och konstruktionen är mjukare än hos en skate-pjäxa. Vissa modeller har fasta spännen över fotleden. Genom att spänna dem eller lätta på dem kan du anpassa pjäxan till önskad åkteknik.

Längdskidspjäxor för back country-åkning
en högre, robust pjäxa som är lämplig för åkning i en tuff terräng. Ofta i vattentätt material vilket tillför komfort, värme och torrhet även i djup snö. Starkare skokonstruktion och förstärkta delar skyddar skidåkarens fot mot skador även i en tuff terräng och säkerställer en nödvändig stabilitet.

 

Längdskidspjäxan ska sitta tätt runt foten. Om foten i pjäxan rör sig kommer du inte att kunna studsa ordentligt och slitage kan uppstå. Å andra sidan får pjäxan inte skava någonstans.