HUR VÄLJER MAN RÄTT STORLEK PÅ SKIDALPPJÄXORNA OCH VAD ÄR MONDO POINT?

Storleken på pjäxorna anges i MONDO POINT-skalan, i denna artikel får du information om vad denna skala innebör och hur du mäter fotlängden exakt för ett rätt val.

Ställ dig med ryggen mot väggen, skjut hälen mot väggen och mät fotens längd noggrant i cm (från hälen till tårna). Avrunda storleken till närmaste 0,5 cm. (t.ex. 26,3 = 26,5, 28,7 = 29 eller 26,8 = 27,0).

Naturligtvis kan du ta del av tabellen över internationella storlekar nedan.


 

VI DELAR UPP PJÄXOR I SKITOURINGPJÄXOR, TÄVLINGSPJÄXOR ELLER FREERIDEPJÄXOR

Skitouringspjäxor (allmountain) är det bästa valet för nybörjare, de passar perfekt för långa bestigningar och nedfarter, de växlar enkelt mellan två lägen för att gå uppför och nerför.

För tävlingsskidåkare (tävlingar) är den låga vikten, växlingshastighet mellan olika lägen, bruk av isbroddar och mer flexibla pjäxor det viktigaste.

Freeridepjäxor är de tyngsta av alla typer, de har ett högt flexindex, dvs. styvhet, styrkan säkerställs med fyra spännen.

 

Idag är trenden att alla företag försöker göra den hårdaste och lättaste pjäxan som möjligt. Det stämmer inte längre att en pjäxa måste ha 4 spännen för utförsåkning, idag räcker det med 2-3 spännen som har samma egenskaper som de med 4 spännen.

 

Pjäxans böjning
För skidalppjäxor är detta värde cirka 60°. För tävlingsmodeller kan det vara upp till 75°. En enkel regel gäller här - ju större böjningsförmåga, desto mer flexibel är pjäxan själv och ger därmed bättre komfort när man går uppför.

Pjäxans vikt
Vanliga pjäxor väger cirka 3 eller fler kilo, pjäxor för alpinskidåkning är mycket lättare. De lättaste väger upp till 1,5 kg. Mer allmänt kan man säga att ju lättare pjäxan är, desto lättare är det att gå uppför.

 

KOMPATIBILITET AV PJÄXOR MED BINDNINGAR

Det finns två grundläggande typer av bindningar för alpinskidor att välja mellan på marknaden. Skelettbindningar skiljer sig endast minimalt åt från de klassiska bindningarna för utförsåkning. Deras fördel är enkel trampning och en säker frigöring av tån och hälen. Den andra möjligheten är TLT-bindningar som kräver mer tålamod när man trampar på, men deras vikt är hälften så stor som skelettbindningarnas. TLT-bindningar kan endast användas med en särskild pjäxa.