HUR VÄLJER MAN RÄTT STORLEK PÅ PJÄXOR OCH VAD ÄR MONDO POINT?

Storleken på pjäxorna anges i storleken MONDO POINT, i denna artikel får du information om vad detta egentligen innebär och hur du mäter din fotlängd exakt för ett rätt val.

VUXNA:

Ställ dig med ryggen mot väggen, skjut hälen mot väggen och mät fotens längd i cm, noggrant (från hälen till tårna). Avrunda storleken till närmaste 0,5 cm. (till exempel 26.3 = 26.5, 28.7 = 29 eller 26.8 = 27.0). Kom ihåg att om du oftast använder tjocka strumpor kan du lägga till ytterligare 0,5 – 1 cm.

BARN:

Om du har ett högre vrist eller en bredare fot är du välkommen att kontakta oss på info@mardosport.se så tipsar vi dig om vilka pjäxor som passar just dig.

Naturligtvis kan du även ta hjälp av tabellen över internationella storlekar nedan.

FLEX-INDEX (PJÄXORNAS STYVHET)

Pjäxornas styvhet syftar till hur svårt det är att böja pjäxan framåt. Det finns en etablerad skala som mäter pjäxornas styvhet från mjuka till mycket styva, markerade och organiserade i ett numeriskt "flexindex".
Skalan sträcker sig oftast från 50 (mjuka) till 130 (mycket hårda). Detta nummer anges ofta längst nere på, eller vid sidan av pjäxan.

Rekommenderat flexindex för herrpjäxor:

  • Nybörjare - rekommenderad flex 50 - 90
  • Advancerade skidåkare - rekommenderad flex 70 - 110
  • Experter - rekommenderad flex 100 - 140
  • Tävlingsåkare - rekommenderad flex +130

Rekommenderat flexindex för dampjäxor:

  • Nybörjare - rekommenderad flex 40 - 80
  • Advancerade skidåkare - rekommenderad flex 70 - 110
  • Experter - rekommenderad flex 80 - 120
  • Tävlingsåkare - rekommenderad flex +130

 

Terräng, hastighet och snötyp är alla faktorer som spelar roll när du väljer rätt styvhet. Professionella freeride- eller big-mountain-åkare väljer ofta något mjukare pjäxor än de bästa tävlingsåkarna i VM. Parkåkare i sin tur väljer ännu mjukare pjäxor. Skiftande snöunderlag och brant terräng kräver ofta en mer rörlig manschett, medan en hård och jämnt slät yta (såsom i en tävlingspist) kräver en styv och mindre rörlig manschett. Tekniker som utövar tryck på tårna kräver fastare och styvare pjäxor.

Personliga preferenser och fysisk kondition är också viktiga faktorer att ta med i beräkningen. En sportsinnad nybörjare kan åka bättre i medelstyva till styva pjäxor, medan erfarna åkare kan prova mjukare modeller. Din längd och vikt är också viktiga faktorer för att välja rätt flex. För någon som är kort och lätt blir det svårt att böja mycket styva pjäxor. Å andra sidan behöver någon som är längre styvare pjäxor, även om man bara är nybörjare.

 

MANSCHETTFORM

Rätt manschett för storlek och passform på dina vader är en viktig del av pjäxorna. Formen och höjden på skalet och manschetterna bör ägnas mer uppmärksamhet, särskilt av kvinnor (vars vader vanligtvis är lägre än hos män), eller de som har höga och breda vrister. De flesta pjäxor har ett justerbart övre spänne som kan flyttas till flera olika positioner. Du kommer särskilt att uppskatta det när dina spännen dras åt. Många tillverkare erbjuder nuförtiden speciella dampjäxor som är utformade så att de utan problem klarar av att bära kvinnor med lägre och längre vader. Många tillverkare erbjuder också justerbara manschetter som ger dig fler möjligheter vad gäller passform.

 

FUNKTIONER OCH TILLBEHÖR

Pjäxor har ett antal funktioner för att öka din prestanda, komfort och användarvänlighet. Många av dem fokuserar på passformen och pjäxans funktioner, men varierar från modell till modell.

Innerpjäxor
Dessa är avtagbara, mjuka innerskor som skyddar och isolerar foten från det hårda yttre skelettet. Alla innerpjäxor komprimeras och anpassas efter skidåkarens fot, pjäxor som känns snäva vid provningen blir lösare efter några dagars användning. Vissa pjäxor har helt anpassningsbara termiska innerpjäxor som kan värmas i en speciell ugn och formas exakt efter skidåkarens fot. Dessa innerpjäxor bibehåller sin form även efter nedkylning.

Booster strap
Det är oftast kardborrband längst upp vid manschetten (vissa tillverkare använder mekaniska spännen). När kardborrbandet dras åt ökar energiöverföringen och kontrollen samt fungerar som ett extra spänne med en justerbarhet. Power strapens täthet är en fråga om personlig preferens, så det finns ingen anledning att vara rädd för att experimentera.

Mikrojusterbara spännen
Mikrojusteringen förkortar eller förlänger spännen och låter dig finjustera spänningen och få rätt passform. Genom att vrida medurs förkortas spännen och pjäxans passform dras åt, genom att vrida moturs förlängs spännet och pjäxans passform blir lösare.

Manschettjustering
Många pjäxor erbjuder en möjlighet att justera manschettens övre vinkel så att den passar fotens vinkel. Denna justering kan vara viktig om din naturliga inställning gör att belastningen på den yttre eller inre kanten blir oproportionerlig. Justeringen av manschetten görs vanligtvis genom att justera nitarna med en insexnyckel.

Bakspoiler
En avtagbar kil finns på pjäxans baksida, mellan skelettet och innerpjäxan, belägen i området bakom vaden. Den ökar den främre lutningen med några grader och fyller utrymmet i övren delen av manschetten för att minska luckan mellan benet och skelettet. Detta kan vara särskilt viktigt för skidåkare med tunna ben eller för dem som föredrar en större lutning. Spoilerna kan fästas vid manschetten med skruvar eller med ett kardborreband som är beläget på innerpjäxans baksida.

Utbytbara sulor
Vissa pjäxor erbjuder möjligheten att byta sulan, vanligtvis från alpin skidåkning till skidalpina sulor eller vice versa. Byte av sulan kan begränsa valet av bindning, så deras kompatibilitet måste kontrolleras.

Ski/Walk-omkopplare
Många pjäxor erbjuder möjligheten att byta från ett fast körläge till ett gångläge. En liten knapp justerar manschettens lutning och ger dig därmed större rörelseomfång när du går. Denna funktion används mest för alpinapjäxor.

Canting
Canting låter dig luta manschetten mot skelettets botten så att den till viss del tar hänsyn till benens naturliga position. Korrekt inställning av cantning-funktionen kräver exakt bedömning av kroppens hållning samt specialverktyg. Det finns enkel och dubbel canting.