HUR VÄLJER MAN RÄTT LÄNGD OCH TYP AV SNOWBOARD?

Snowboardens längd måste motsvara åkarens längd. Regeln är att en snowboard ska nå någonstans mellan hakan och näsan (den ska vara cirka 10 - 25 cm kortare än din längd).

Det rätta valet beror dock också på körstil eller vikt. Om du letar efter en bräda för freeride bör du välja en längre variant för ännu bättre stabilitet och hastighet. Om du letar efter en bräda för parken bör du överväga några av de kortare alternativen jämfört med vad tabellerna visar.
 
Denna tabell är vägledande. Om du väger mer än genomsnittet för din längd, välj då ett längre alternativ. Om du väger mindre, välj då en kortare bräda. 

 

SPANN FÖR SNOWBOARDS

Ett annat kriterium när man väljer en ny bräda är också typ av spann. Dessa är camber, rocker, platt och olika hybridaspann, såsom 3D camber, dubbel camber. Det bästa sättet att veta vilken typ din bräda är när du placerar den på ett platt golv och tittar på den från profilen. Så kommer du att se var den är böjd och var den rör vid marken.

Camber
Denna spann är ett lämpligt val för freestyle och all-mountain åkning. Mer erfarna förare kommer att uppskatta dess kraftiga skär, stabilitet och livlighet med enkel styrning och hög popp.

Rocker
Dessa brädor är väldigt enkla att använda och körningen på dem är rolig och stabil. De är också lämpliga för nybörjare.

Hybrid
Hybridspannet är en kombination av en camber och en rocker, liksom fördelarna med båda spann. Varje snowboardtillverkare har sina egna versioner av hybridspann, i allmänhet är dessa brädor en universell lösning för alla typer av åkare.

Flat
Flat eller till och med nollböjning innebär att snowboard är nästan platt och en stor del berör marken när den är i kontakt med ytan. Detta innebär att brädan är mycket stabil och kan hantera vilken terräng som helst.

Rocker passar bäst för nybörjare eftersom den är mer förlåtande. Det motsatta spannet - camber - är mer lämpligt för mer erfarna åkare, eftersom den lättare kan bita i kanten, så det är bra att ha snowboarden under maximal kontroll; ovanför rockern utmärker den sig med ett högre popp och en mer exakt kontroll. Flat spann har brädor som är nästan platta. Detta säkerställer stabilitet i alla terränger och hybrider kombinerar camber och rocker, vilket gör de lämpliga för alla åkare.

 

SNOWBOARDKÄRNA

Detta är en mycket viktig parameter. Misstänkt billiga snowboards av PU-skum (plast) är inte av hög kvalitet och kan gå sönder snabbt. Kvalitets snowboardkärnor är gjorda av trä. Träkärnan ger snowboard styrka, flexibilitet och form.