HUR VÄLJER MAN RÄTT LÄNGD OCH TYP AV SKIDOR?

TYPER AV UTFÖRSÅKNINGSSKIDOR:

Allmountain/allround skidor
universella skidor designade för pisten, men också fri terräng för nybörjare och avancerade åkare. Dessa skidor är utformade för att hantera alla typer av terräng, inklusive preparerade backar, pulver, is och tung snö. Skidarnas radie ligger i intervallet 12 - 18 m. Rekommenderad standardlängd är 5 - 15 cm kortare än skidåkarens längd.

Slalomskidor
skidor speciellt för korta slalom- och medelkurvor, medelhög till hög hastighet och bearbetad terräng. Skidarnas radie ligger i intervallet 10 - 14 m. Rekommenderad standardlängd är 10 - 20 cm kortare än skidåkarens längd.

Storslalomskidor
skidor främst för medellånga till långa kurvor, medelhög till hög hastighet och behandlad terräng. Skidans radie sträcker sig från 15 - 21 m. Rekommenderad standardlängd för skidor av denna sort är +5 till -10 cm längre eller kortare än skidåkarens längd.

Freerideskidor
är en het kategori bland unga skidåkare. Skidorna är byggda för körning i fri terräng, särskilt i djup snö. De kännetecknas av sin breda konstruktion (skidans mitt är vanligtvis bredare än 80 mm).

Freestyle/snowblade skidor
också en typ av skidor som föredras särskilt av unga skidåkare som längtar efter en anständig dos adrenalin, dessa skidor passar perfekt för utförsåkning, hopp och olika tricks, inklusive akrobatisk skidåkning samt snowpark.

Damskidor
skidor designade speciellt för kvinnor är vanligtvis lättare, mjukare och kortare. Kvinnor har vanligtvis ett lägre tyngdpunkt och är lättare än män i samma höjd, vilket ofta resulterar i att de lägger mindre tyngd på skidorna än vad männen gör. Skidornas stabilitet och styrka uppnås genom tunnare och finare kärnor som använder ett mindre lager av laminering i strukturen.

Barnskidor
utförsåkningsskidor för barn är utformade för de yngsta skidåkarna som börjar sin skidkarriär. Barns utförsåkningsskidor är mycket lätta och enkla att hantera. Kärnan i utförsåkningsskidor för barn är mestadels gjord av komposit. Skillnaden mellan olika barnskidor utgörs främst av design och färg.

 

HUR VÄLJER MAN EN RÄTT LÄNGD PÅ SKIDORNA:

Det beror på vilken typ av skidor du väljer, men som regel ska skidorna vara 5 cm till 15 cm kortare än skidåkarens längd.

Universella/allmountain skidor - rekommenderad längd -15 till +0 cm till skidåkarens längd
Slalomskidor - rekommenderad längd -20 till -10 cm till skidåkarens längd
Storslalomskidor - rekommenderad längd -10 till +5 cm till skidåkarens längd
Freeride skidor - rekommenderad längd +5 till +15 cm till skidåkarens längd
Freestyleskidor - rekommenderad längd -20 till -5 cm till skidåkarens längd
Barn/junior skidorskidor - rekommenderad längd -25 till -5 cm till skidåkarens längd
 
Samtidigt är regeln att ju mindre skicklig skidåkare, desto lämpligare är kortare skidor och omvänt.

Anledningar till att välja kortare skidor:
Du är en nybörjare eller en försiktig skidåkare
Din vikt är lägre på grund av din längd
Du gillar korta, snabba kurvor och du åker sällan snabbt

Anledningar till att välja längre skidor:
Du åker snabbt och aggressivt
Din vikt är högre på grund av din längd
Du planerar också att åka i en icke-bearbetad terräng

 

SKIDÅKARENS NIVÅ:

Nybörjare
Typiskt för nybörjare är: komposit, skum eller mjukare träkärnor och capkonstruktion, det vill säga skidor med smalare mitt och mjukare flex. Det här är skidor som är lätta att använda och som tål misstag. De är de mest prisvärda men erbjuder inte så mycket stabilitet vid högre hastigheter.

Erfarna/Avancerade
De flesta skidåkare och skidor faller inom denna kategori. Skidor för erfarna åkare är vanligtvis lite bredare än skidor för nybörjare, med en solid träkärna och en sandwichkonstruktion.

Avancerade/Expert
På sådana skidor hittar du ofta lager av titan, kol, bambu eller andra material, vilket ger bättre prestanda vid högre hastigheter och under krävande förhållanden. Skidor är i allmänhet hårdare.

Om du har större vikt, rekommenderar vi att du väljer skidor av hårdare material, som faller inom kategorierna avancerade eller expert. 

 

VAL AV SKIDOR EFTER RADIE:

Vilken åkstil föredrar du? Dynamisk körning med kortare kurvor eller gillar du göra långa kurvor och njuter av stabilitet och hastighet?

Radie upp till cirka 13 meter - skidor som passar för dem som älskar korta snabbkurvor
Radie 14 - 16 m - för dem som njuter av mellanstora kurvor
Radie över 16 m - det här är skidor för högre hastigheter och långa kurvor

Skidlängden påverkar också radien, samma skidmodell med kortare längd har en mindre radie än samma skidor som är längre.

 

RADIE ÄR BEROENDE AV SKIDANS MITT:

Smalare skidor passar bättre på pisten (snabbare kantning), bredare skidor är mer lämpliga för terräng (större yta - skidorna sjunker inte ned i snön).

Storlekar på skidans mitt som är lämpliga för pisten:

till 65 mm - utförsåkningsskidor för snabb åkning på behandlade backar
till 70 mm - utförsåkningsskidor för behandlade backar, sportskidor
till 75 mm - fritids- och sportskidor, de är mer stabila och är mer lämpliga för behandlade backar (mjuka eftermiddagspister)

Storlekar på skidans mitt som är lämpliga utanför pisten:

upp till ca 80 mm - utförsåkningsskidor även i terräng, kombination 70% pist, 30% utanför pisten
till ca 85 mm - allmountain utförsåkningsskidor, 50% pist, 50% utanför pisten
till ca 90 mm - allmountain utförsåkningsskidor med merparten terräng, 70% utanför pisten, 30% pist
till ca 100 mm - utförsåkningsskidor för freeride