HUR VÄLJER DU RÄTT STORLEK OCH TYP AV SKIDOR FÖR ALPIN SKIDÅKNING?

LÄNGD PÅ ALPINSKIDOR

När du väljer längd rekommenderar vi att befinna sig i intervallet mellan skidåkarens längd minus 20 cm till samma längd som skidåkaren. Om du väljer korta skidor som är mer utskurna med en mindre radie kan du förvänta dig att de blir mera lämpade för kurvor (det kommer att behövas mindre ansträngningar för att skapa en båge).

Skialpskidor som är lika långa som du och är mindre utskurna än andra skidor med en större radie blir de mer ledande, det blir lättare att hålla rikning, särskilt vid högre hastigheter och de är mer lämpade för travers. Freeride-skidor kan vara 10 cm lägre än kroppens längd.

 

TYPER AV SKIDOR

Racerskidor
ultralätta skidor designade för tävlingar i alpinskidåkning. Det är väldigt lätt att gå uppför med dem, men tack vare sin låga vikt och skärning är de svårare att kontrollera för en fritidsskidåkare. Skidåkningstekniken på sådana skidor måste först bemästras och är något man måste vänja sig vid. Skidorna är ganska smala - bredden under pjäxan är cirka 65 mm. Materialet är vanligtvis en kombination av lätt kolfiber och trä.

Klassiska alpinskidor för skidtouring
en lagom typ av alpinskidor. De har utmärkta egenskaper när det gäller att gå i uppförsbacke samt tillför komfort vid skidåkning i olika typer av terräng. Belagets bredd under pjäxan är ungefär 70 till 90 mm.

Freeride-skidor
av dessa 3 typer är denna typ den tyngsta och också den bredaste. Denna typ av skida är den mest anpassningsbara när det gäller bestigning/nedfart så att du bekvämt kan åka i djupt pulversnö eller i isig och öppen terräng. Belagets bredd sträcker sig från 90 mm till riktigt stora brädor. Att gå uppför är fysiskt krävande och kan upplevas lite extram svårt med denna typ, men sådana skidor lönar sig när du åker i nedförsbacke.

 

PARAMETRAR FÖR ATT VÄLJA RÄTT TYP AV ALPINSKIDOR

Byggmaterial
utgörs huvudsakligen av en kombination av träsandwich och fasta materialtyper - kolfiber, aramid, titanal.

Radie
Radien på de flesta skidtyper sträcker sig normalt från 13 till 17 meter. För freeride-skidor är radien generellt längre. Generellt väljs skidans radie upp till R15 meter. Du kan förhålla dig till denna enkla regel: du gör längre svängar med en skida med en mindre storlek, än korta svängar med en skida av större storlek. Detta är en viktig faktor när det gäller säkerhet och kontroll av skidan, särskilt om du tränar och föredrar fullpackade och trånga skidbackar, särskilt på helgerna och vid högsässong.

Mått
notera skidans snitt på tårna, midjan och hälarna (t.ex. tå: 112 mm, midjan: 75 mm, häl: 100 mm) - dessa mått hjälper dig att välja rätt storlek. Regeln här är att ju större storleken på skidbredden, desto stabilare är skidan när man åker i nedförsbacke.

Skidans längd
för män rekommenderas i intervallet cirka 165 till 180 cm; för kvinnor är den optimala lägnden 146 till 160 cm.

Vikt
vikt varierar mellan olika typer av alpinskidor. Vikten på tävlingsskidor är cirka 700 gram (per skida). Klassiska alpinskidor är lite tyngre. Där varierar vikten från 1300 g per skida. De tyngsta bland alpinskidor är freerideskidor. Således märks vikten mer, per skida, hos skidor som väger från 1800 g och mer.